ZAMBRATIJA, PRAZGODOVINSKA ŠIVANA LADJA

22.02.2019


Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran gosti od 1. marca do 28. aprila 2019 , prvič v Sloveniji, razstavo Arheološkega muzeja Istre v Pulju. 

Voden ogled razstave z avtorjema Ido Koncani Uhač in Markom Uhačem bo  v petek, 8. marca 2019 ob 17. uri v Pomorskem muzeju Piran (Cankarjevo nabrežje 3, Piran).

Razstava predstavlja eno od pomembnejših odkritij pomorske arheologije na Jadranu in Sredozemlju, saj gre za najstarejšo v celoti šivano ladjo doslej najdeno na širšem področju Sredozemlja. Odkrili so jo leta 2008 v bližini Zambratije, nedaleč od Savudrije. Ob odkritem prazgodovinskem kolišču so arheologi, na globini 2,2 m, pod tankim slojem mivke, odkrili tudi ostanke ladijske konstrukcije iz obdobja med 12. in 10. stoletjem pr.n.št. Ostanke 6,7 m dolgega in 1,6 m širokega ladijskega trupa, pri katerem je vidna tehnika šivanja pri spajanju oplat, so arheologi po zaključenih raziskavah, zasuli in zaščitili z železno mrežo.

 

V okviru razstave in spremljajočih delavnic bo možno v praksi preizkusiti tehniko šivanja ladijskih oplat.
Avtorja razstave, Ida Koncani Uhač in Marko Uhač, bosta ponovno vodila po razstavi v petek, 8. marca 2019, ob 17. uri.

Sodelujoči tudi: Konzervatorski oddelek v Pulju - Uprava za zaščito kulturne dediščine in Center Camille Jullian (Univerza Aix-Marseille, CNRS) 

 

 

Za več podrobnosti o razstavi: Snježana Karinja, tel. 05 6710047, e-mail snjezana.karinja@guest.arnes.si