Arhiv dogodkov 2016


VABLJENI NA PREDSTAVITEV KNJIGE DR. FLAVIA BONINA - BELO ZLATO KRILATEGA LEVA

Predstavite novo izdane knjige dr. Flavia Bonina bo v četrtek, 22.12. ob 17.00, v Pomorskem muzeju v Piranu. Knjigo bo na predstavitvi mogoče kupiti s 15 % popustom.

  


 

TA VESELI DAN KULTURE V POMORSKEM MUZEJU- SPOMINSKI POSVET O MIRKU BOGIĆU 

V petek, 2. 12., ob 10.00 bo, v Pomorskem muzeju Piran posvet in poklon starosti slovenskega jadralstva, Mirku Bogiću. V soboto, 3. 12., pa bodo odprta vrata muzeja: prost vstop za posameznike in skupine. Vabljeni!

 ROG V MARIBORU

V Muzeju narodno osvoboditve v Mariboru je od 8. 11. na ogled gostujoča razstava Pomorskega muzeja (avtorice Duške Žitko) - ROG-Prva slovenska čezoceanska ladja in poveljnik Baldomir Podgornik.

  

PRVI SKUPNI MEDNARODNI KONGRES TREH SLOVENSKIH MUZEJSKIH ZDRUŽENJ SLOVENIJE V PIRANU

Od 20. do 22. oktobra 2016 bo Piran gostil prvi Mednarodni kongres slovenskih muzealcev. Organizirajo ga prvič vsa tri slovenska muzejska združenja: SMD - Slovensko muzejsko društvo, SMS – Skupnost muzejev Slovenije in Mednarodni muzejski svet ICOM, Slovenski odbor. Kongres bo obravnaval temo muzejev, dediščine in kulturne krajine, ki je tudi letošnja mednarodna muzejska tema.


SPOMIN NA DRUŽINO GABRIELLI-DE CASTRO

Spomin na družino, ki je palačo, kjer danes domuje naš muzej, zgradila ter na Pier Feliceja Gabrilellija in Diega de Castra. Na dogodek je prišlo 13 potomcev Gabrielli-De Castro in izrazili zadovoljstvo, da je v tej stavbi danes javna ustanova; Pomorski muzej.

 

OTVORITEV RAZSTAVE AVSTRIJSKE UMETNICE BRIGITTE MADER

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave avstrijske umetnice, arheologinje in slavistke Brigitte Mader,v petek, 16. september, ob 11 v Muzej solinarstva (v KPSS). Prevoz od vhoda v park do muzeja bo zagotovljen.

 

 

 

70. POMORSKI KRST

Od 9. do 11. septembra bo v Piranu potekal že 70. Pomorski krst. V portoroškem razstavišču Monfort bo na ogled razstava o zgodovini Pomorskega krsta.

 


ODPRTJE INTERPRETACIJSKEGA CENTRA V IZOLI - PROJEKT MALA BARKA

Danes so v Izoli oz San Simonu odprli interpretacijski center z razstavljeno obnovljeno staro izolsko ribiško ladjo Biser. To je eden od rezultatov projekta "Mala barka", v katerem je Pomorski muzej prispeval strokovno znanje in oceno, ki je omogočila razglasitev Bisera za kulturno dediščino. Na predstavitvi je spregovorila tudi zgodovinarka, avtorica knjige "Usidrali smo se na morje" in muzejska svetnica Pomorskega muzeja dr. Nadja Terčon.

 DIDAKTIČNA DELAVNICA »OKOLI TARTINIJEVEGA KIPA«

Didaktične delavnice Pomorskega muzeja v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Piran in podjetjem Okolje na Tartinijevem trgu, ob 120.obletnici odkritja spomenika, se je udeležil piranski vrtec Mornarček. Ustvarjalnost, igra in spoznavanje.

 

 

RAZSTAVA TARTINI NA TRGU IN I SOLISTI VENETI

Prihaja 120. obletnica odkritja spomenika Giuseppeju Tartiniju! 2. avgusta bomo dogodek obeležili z odprtjem razstave in koncertom slavnega orkestra iz Padove "I solisti veneti" na Tartinijevem trgu, s čimer se bo letos pričel Tartini festival. Vabljeni v Pomorski muzej in nato ... "in piassa"! Vstop prost!

  

 

IZ ROMAGNE PRIHAJAJO V PIRAN TRADICIONALNA PLOVILA

V Piran prihaja ena od 10 dobrih praks v Italiji. Lesenjače iz Cesenatica, ki bodo v petek pristale v Gradežu, bodo priplule v Piran v soboto 9.7. 2016 ob 11.00. Vabljeni!

 


PREDSTAVITEV KNJIGE O WILHELMU VON TEGETTHOFFU

Vabimo vas na predstavitev knjige v Pomorski Muzej Piran, v sredo, 6. julija, ob 19. uri. Vljudno vabljeni!

 


RAZSTAVA O TARTINIJU V TARTINIJEVI ROJSTNI HIŠI V PIRANU!

Ne zamudite ogleda prve celovite razstave o Giuseppeju Tartiniju, tokrat v čudoviti rojstni hiši velikega Maestra narodov, sedežu Skupnosti Italijanov Piran. Razstava je opremljena z digitalnimi avdio-vodiči v 4 jezikih in omogoča udoben ogled Štigličevega filma "Vražji Tartini". Razstava bo na ogled do 31.avgusta 2016. Vabljeni!

  DOKUMENTARNI FILM O PII IN PINU MLAKAR V POMORSKEM MUZEJU

V spomin na Pio in Pina Mlakarja tudi z dokumentarnim filmom RTVSLO v režiji Danice Dolinar : "Večna baletna domačija". Gosta dogodka bosta sin Pie in Pina Mlakarja, Tomo Mlakar s soprogo.


ODPRTJE RAZSTAVE "EL TARTINI IN PIASSA" 

Cenjene prijatelje Pomorskega muzeja obveščamo, da bo odprtje razstave "El Tartini in piassa", posvečene odkritju spomenika Giuseppeju Tartiniju leta 1896 in njegovemu avtorju, kiparju, Antoniu Dal Zottu, prestavljeno na 2. avgust 2016, to je na dan 120.obletnice odkritja spomenika. Razstava bo odprta ob 19.30, ob 21.00 pa bo na Tartinijevem trgu koncert svetovno znanega orkestra iz Padove "Solisti veneti" pod taktirko Claudia Scimoneja.

 


PREDSTAVITEV NOVE POŠNE ZNAMKE

Vljudno vabljeni v sredo 25.maja ob 12.00 v Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran na predstavitev nove znamke Pošte Slovenije iz serije "Slovenske ladje". Tokrat bomo predstavili ladjo Splošne plovbe PIRAN!

 

PREDAVANJE NEVARNA POT V EVROPO

Predaval bo poveljnik Triglava Andrej Pečar: NEVARNA POT V EVROPO, in sicer predavanje bo v torek,17.5. ob 19.uri v Pomorskem muzeju. Vabljeni!
LADJEDELNIŠTVO IN POMORSKA TRADICIJA TRSTA

Vabljeni na predavanje Franka Cossutte Ladjedelništvo in pomorska tradicija Trsta - prisotnost Slovencev pri razvoju ladjedelništva in ladjarstva v Trstu v četrtek, 12. maja 2016, ob 18. uri v razstavišče Monfort (nekdanje skladišče soli) v Portorožu!

TARTINI V LJUBLJANI

 

GOSTUJOČA RAZSTAVA »GUSARJI NA NAŠEM MORJU«

Vabljeni na ogled gostujoče razstave Pomorskega muzeja iz Cesenatica"Gusarji na našem morju". Knjigo Davideja Gnole z istim naslovom lahko dobite v Pomorskem muzeju Piran. Dobrodošli!


 

TARTINIJEVA VIOLINA PRVIČ NA ZGOŠČENKI

Nova zgoščenka Črtomirja Šiškoviča in Luce Ferrinja z najbolj znanimi Tartinijevimi sonatami, prvič izvedenimi na originalno Tartinijevo violino, je v Sloveniji mogoče kupiti le v Pomorskem muzeju in Spominski sobi G. Tartinija v Piranu. Cena CD-ja: 19 EUR. Z nakupom boste prispevali k ohranjanju Tartinijeve dediščine!

 

ARTDOWNUP
Tudi letos Pomorski muzej gosti razstavo del udeležencev projekta in ustvarjalnih delavnic ArtDownUp. Danes smo vsi delili lepe trenutke ob glasbi in veselju prisotnih. Odprtje je vodil Marko Strle. Razstava bo na ogled do 8.aprila. Sredstva iz prodaje razstavljenih del bodo namenjena avtorjem. Vabljeni na ogled!

ROG PLUJE V LJUBLJANO...

Razstava "ROG-prva slovenska čezocenka" bo od četrtka 24.marca gostovala v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani. Ob odprtju razstave, ob 19.00, bosta nastopila pevski zbor "Vesna" iz Križa pri Trstu ter umetnik in glasbenik Lado Jakša. Predvajan bo tudi dokumentarni film iz leta 1958 "Galebi piranskega gnezda".

 


RAZSTAVA O TARTINIJU - TARTINI 1692-1770 - KONČNO TUDI PRI NAS.

Odprtje razstave Pomorskega muzeja in koncert v Pokrajinskem muzeju Koper, četrtek 3.3.2016, Črtomir Šiškovič na Tartinijevo violino. Zbor Skupnosti Italijanov G.Tartini pod taktirko Milade Monica in ob spremstvu Bojana Glavine in godalnega kvarteta "Spring Quartet". Vabljeni!

 

 

 

SKUPNA ISTRSKA RAZSTAVA: LJUBEZEN IN SPOLNOST V ISTRI

Istrski in kvarnerski muzeji bodo spet kljubovali pregradam s skupnim projektom, ki ga usklajuje Zgodovinski in pomorski muzej Pule in pri katerem bo sodelovalo 12 muzejev iz Istre in Reke, dva tudi iz Slovenije; Pomorski muzej Piran in Pokrajinski muzej Koper. Razstava, ki bo od 1.julija odprta v razstavišču cerkve Svetega srca v Puli bo posvečena temi, ki pomeni pravo nasprotje obupu, sovražnosti, sumničenju, strahu in delitvam; predstavila bo ljubezen in spolnost v zgodovini, umetnosti, duhovnosti, materialni in nesnovni dediščini ter antropologiji Istre in liburnijske soseščine.


O ISTRSKEM OLJČNEM OLJU

V sredo, 10. 2. ob 10.00, ste vabljeni na okroglo mizo o pomenu oljčnega olja v Tonini hiši v Sv. Petru. Okroglo mizo bosta z uvodnima predavanjema odprla dr. Flavio Bonin in mag. Viljenka Vesel.

 USIDRALI SMO SE NA MORJE V LJUBLJANI!

V četrtek, 11.februarja bomo knjigo dr. Nadje Terčon "Usidrali smo se na morje" predstavili v Ljubljani, v Konzorciju Mladinske knjige, ob 18.00. Posebni gost dogodka bo bivši predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. Vabljeni!