Arhiv dogodkov 2017


MEDNARODNA RAZSTAVA V TRSTU: NEL MARE DELL'INTIMITA' - V MORJU INTIMNOSTI

Razstavo o podmorski dediščini Jadrana, ki jo je pripravil Deželni zavoda za kulturno dediščino FJK, kustosinja je Rita Auremma, je na ogled v Trstu. Pri razstavi je sodelovalo 60 muzejev in ustanov iz Italije, Hrvaške, Črne gore in Slovenije. Slovenijo zastopata Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran in ZVKDSi.

 

PREDAVANJE DR. FLAVIA BONINA: VPLIV MRZLIH ZIM NA OLJČNA DREVESA IN PRIZADEVANJA NJIHOVIH LASTNIKOV ZA OBNOVO NASADOV V ZGODNJEM NOVEM VEKU.

Predavanje bo tudi priložnost za ogled Tonine hiše in družabno srečanje ob degustaciji novega oljčnega olja Slovenske Istre. V torek, 19. december 2017 ob 10.30. Vljudno vabljeni!

 

PREDSTAVITEV SMERNIC V OKVIRU PROJEKTA COME-IN! (VSTOPITE)

Dne 12. 12. 2017 se je v Strunjanu odvijala predstavitev smernic evropskega projekta Come-In! (Interreg Srednja Evropa) za večjo dostopnost muzejev vsem- tudi osebam s posebnimi potrebami.
Vabilo 
PREDSTAVITEV KNJIGE DR. NADJE TERČON "GORELO JE MORJE"

V Pomorskem muzeju smo ob 50. obletnici preimenovanja muzeja v Pomorski muzej "Sergej Mašera" svečano predstavili knjigo dr. Nadje Terčon "Gorelo je morje".


 

MUZEJI, DEDIŠČINA IN KULTURNA KRAJINA

V četrtek 26. 10. 2017 smo v Pomorskem muzeju predstavili zbornik treh muzejskih združenj (SMD,SMS in ICOM-Slovenija) z naslovom "Muzeji, dediščina in kulturna krajina".


 

PREDAVANJE DR. CHIKAKO SHIGEMORI BUČAR IN BOGDANE MARINAC

Ob razstavi "Čez morje na nepoznani Daljni vzhod" smo 25. 10. 2017 organizirali predavanje dr. Chikako Shigemori Bučar in Bogdane Marinac o kozuki (ročaju tradicionalnih japonskih nožev/mečev iz zapuščine avstrijsko-slovenskega kapitana Antona Dolenca) ter o pričevalnosti orientalskih razglednic iz zbirke Pomorskega muzeja.


 

PREDAVANJE DR. MITJE SAJETA IN DR. ANDREJA BEKEŠA: POTOVANJE NA DALJNI VZHOD

V petek, 6. 10. 2017 je bilo v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran predavanje dr. Mitje Sajeta in dr. Andreja Bekeša z naslovom Potovanje na Daljni vzhod.

 

 

PREDAVANJE V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE - BOGDANA MARINAC IN CHIKAKO SHIGEMORI BUČAR

Dne 28. 9. 2017 se je v Narodnem muzeju Sloenije odvijalo predavanje Bogdane Marinac in Chikako Shigemori Bučar: »Kozuka v zbirki A. Dolenca v Pomorskem muzeju v Piranu«. PROJEKT YOUINHERIT - DELAVNICA O KONZERVIRANJU PLAVIH RIB

Dne 9. 9. 2017 se je nadaljevala delavnica priprave slanih ribjih filetov (organizirana v okviru projekta YouInHerit, Interreg Srednja Evropa), v sodelovanju z dijaki Srednje šole Izola (smer turizem in gostinstvo), in sicer ob 71. Pomorskem krstu.

 

PREDSTAVITEV KNJIGE DR. NADJE TERČON: USIDRALI SMO SE NA MORJE

Dne 18. 8. 2017 je v Izolani-hiši morja, v Izoli, potekala predstavitev knjige dr. Nadje Terčon »Usidrali smo se na morje«.

 

ODPRTJE RAZSTAVE BOGDANE MARINAC: ČEZ MORJE V NEPOZNANI DALJNI VZHOD

Začasna razstava Bogdane Marinac pripoveduje o prvih stikih slovenskih pomorščakov, na ladjah avstrijske mornarice, z deželami daljnega vzhoda (Korejo, Japonsko, Kitajsko). Čudoviti razstavljeni predmeti so last Pomorskega muzeja Piran, Slovenskega Etnografskega muzeja, Pokrajinskega muzeja Koper ter zasebnikov. Razstava bo na ogled do konca februarja 2018.

 

VABLJENI NA PREMIERO DOKUMENTARNEGA FILMA »NAVIGARE NECESSE EST«

V četrtek 22. 6.2017, ob 21.30, na vrtu PKC GEORGIOS v Piranu, bo premierno predvajanje dokumentarnega filma »NAVIGARE NECESSE EST«.


 


POLETNA MUZEJSKA NOČ - DELAVNICE O JAPONSKI GLASBI IN KOREJSKIH UMETNIŠKIH ŠTAMPILJK

17. 6. 2017 smo v parku ob Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran smo v sodelovanju z Oddelekom za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani organizirali delavnice o japonski glasbi in izdelovanju korejskih umetniških štampiljk.


  

TARTINI GRE V PULJ!

Odmevni razstavi Pomorskega muzeja o Giuseppeju Tartiniju ("Tartini 1692-1770" in "el Tartini in piassa", avtorice Duške Žitko), ki sta že gostovali doma in v tujini, se iz Trsta selita v Pulj, v Zgodovinski in pomorski muzej Istre, kjer bosta na ogled do pozne jeseni . Odprtje razstave, v petek 2.junij ob 20.00 uri, bo priložnost za celovito promocijo piranske kulturne dediščine, pri kateri bosta sodelovala tudi mešani pevski zbor skupnosti Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran ter skupina v kostumih »Al tempo di Tartini«.

 

 

ODPRTJE RAZSTAVE "ALUZIJE" V MUZEJU SOLINARSTVA

Sreda 24. maja, ob 11.00, odprtje fotografske razstave Vasje Doberleta v muzeju solinarstva.

 


PREDAVANJE O PRIHODU SLOVANOV DDR. VERENE VIDRIH PERKO

Ddr. Verena Vidrih Perko, avtorica odmevne razstave "Slovani, kakšni Slovani?", ki je še na ogled v našem muzeju, bo o tej temi predavala v torek 23. maja ob 17.00 v Pomorskem muzeju. TUDI LETOS Z NOVO ZNAMKO POŠTE SLOVENIJE, TOKRAT Z LADJO MARIBOR

Vabljeni na predstavitev, ki bo v Mariboru in z neposrednim prenosom v Pomorskem muzeju v Piranu. Vljudno vabljeni!PREDSTAVITEV KNJIGE FLAVIA BONINA "BELO ZLATO KRILATEGA LEVA"

Predstavitev knjige "Belo zlato krilatega leva" v Narodnem muzeju na Metelkovi v Ljubljani. Ob avtorju, dr. Flaviu Boninu, zgodovinarka dr. Darja Mihelič. 

 


PREDSTAVITEV KNJIGE KNJIGE DUŠKE ŽITKO: GIUSEPPE TARTINI

Knjigo Duške Žitko o velikem Pirančanu, ki je izšla v slovenski in italijanski izdaji, bomo predstavili na Svetovni dan knjige, 20. aprila 2017, ob 19.00, v Tartinijevi hiši v Piranu.

 RIBE IN SOL: DAROVI MORJA IN TRADICIJE

V soboto, 22. aprila, med 12.00 in 14.30 na ribiškem pomolu v Piranu: v okviru Solinarskega praznika-praznika Sv Jurija in v sklopu projekta YouInHerit (Interreg Srednja Evropa) Pomorski muzej Piran, v sodelovanju s Srednjo šolo Izola (gostinstvo in turizem) in lokalnimi ribiči, prireja delavnico soljenja rib po tradicionalnih metodah. Dijaki Srednje šole Izola bodo ob prisotnosti lokalnega ribiča g. Dušana Kmetca in največjega poznavalca zgodovine solin, dr. Flavia Bonina, prikazali tradicionalno konzerviranje rib v soli. 


 

VABILO NA KONCERT - OBELEŽJE ROJSTVA GIUSEPPEJA TARTINIJA

NADEŽDA TOKAREVA Tartinijeva violina, EVGENY SINAYSKIY klavir. Koncert bo v soboto, 8. april 2017, ob 18.00 uri, in sicer v Dvorani z vedutami v Tartinijevi hiši v Piranu s prenosom na Tartinijev trg. PROGRAM: G. Tartini, N. Paganini, T. A. Vitali, A. Bazzini. Koncert organizira Uredništvo za resno glasbo ARS RTV SLO v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov “Giuseppe Tartini” Piran, Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran in Pomorskim muzejem “Sergej Mašera” Piran.


VLJUDNO VABLJENI NA RAZSTAVO ARTDOWNUP!

V sredo 15. aprila ob 11.00 bo odprtje razstave letošnjih ustvarjalnih delavnic »ARTDOWNUP«. Razstava »ARTDOWNUP« bo na ogled v Pomorskem muzeju Piran do 25.marca.

 

ODPRTJE ARHEOLOŠKE RAZSTAVE SLOVANI, KAKŠNI SLOVANI? V POMORSKEM MUZEJU PIRAN

 

PREDSTAVITEV KNJIGE - "SLOVENSKA POMORSKA TERMINOLOGIJA"
VABLJENI V TRST, V GLEDALIŠKI MUZEJ NA KONCERT ANSAMBLA "IL TERZO SUONO"

Vabljeni v Trst, v Gledališki muzej na koncert ansambla "Il terzo suono" ob razstavah Pomorskega muzeja Piran o Tartiniju! Koncert omogoča Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu.
TARTINI GRE V TRST!

Pomorski muzej bo od 24. februarja gostoval v Trstu, v Gledališkem muzeju- Museo teatrale Carlo Schmidl, v ugledni palači Gopcevich, ob velikem kanalu (Canal grande) z dvema razstavama o Tartiniju: TARTINI 1692-1770 IN "El Tartini in piassa". Razstavi, katerih avtorica je Duška Žitko, bosta na ogled do 17. aprila. V času razstave bo več kulturnih prireditev, ki bodo napovedane.


 

 

8. FEBRUAR, DAN ODPRTIH VRAT

Na dan pred Slovenskim kulturnim praznikom, v torek 7. februarja 2017, vabimo na brezplačen voden ogled razstave »El Tartini in piassa« ob 120. obletnici odkritja Tartinijevega spomenika v Piranu. Vodila bo Duška Žitko, avtorica razstave. Vodena ogleda bosta ob 9.00 in ob 15.00.