Arhiv dogodkov 2018


PREDSTAVITEV ANGLEŠKE INTERAKTIVNE KNJIGE TARTINI 1692-1770 OB VIRTUOZNI SPREMLJAVI VIOLINISTA DAN ZHU-JA

Tartinijevi dnevi, ki se vsako leto odvijajo ob obletnici rojstva oz. krsta (8. aprila 1692) velikega glasbenega Mojstra, so se letos zaključili s predstavitvijo angleške izdaje knjige Duške Žitko »Tartini 1692-1770« in nastopom svetovno znanega kitajskega violinista, virtuoza Dan Zhuja, ki je sonato »Vragov trilček« zaigral na Tartinijevo violino in navdušeno občinstvo  dvignil s sedežev ter požel dolg aplavz.

Sledil je zanimiv pogovor o Tartiniju in popularizaciji njegovega dela in njegove dediščine pri nas in po svetu. Sodelovali so muzikologinja in novinarka Luisa Antoni, muzikolog in direktor Mestnega gledališkega muzeja »Carlo Schmidl« iz Trsta Stefano Bianchi, avtorica knjige Duška Žitko, piranski podžupan Bruno Fonda in direktor Pomorskega muzeja Franco Juri. Dogodek je s svojo prisotnostjo počastil tudi svetovno priznani goslar Gregg Alf. V imenu gostitelja je navzoče pozdravila predsednica Skupnosti Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran Manuela Rojec. 

Angleška izdaja knjige o Tartiniju je interaktivna; s pametnim telefonom in aplikacijo HP Reveal je mogoče animirati tri, v knjigi označene, slike in ob animaciji Marshalove grafike Tartinijevega sna celo poslušati  sonate »Vragov trilček«, ki sta jo zaigrala Črtomir Šiškovič, na Tartinijevo violino, in Luca Ferrini.

  7. MAREC-DAN POMORSTVA: PROST VSTOP V POMORSKI MUZEJ PIRAN
Na Dan pomorstva, ki ga obeležujemo 7.marca, bo Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran odprl vrata obiskovalcem brezplačno. Ob 12.00 bo še zadnjič možen vodeni ogled začasne razstave "Čez morje na nepoznani Daljni vzhod" in ostalih stalnih zbirk muzeja. Sodelavci Pomorskega muzeja vas z veseljem pričakujemo. Vljudno vabljeni.

UČNA URA V MUZEJU - NAŠI KRAJI V PRAZGODOVINI IN V ČASU ANTIKE

V sklopu izvajanja učnih ur zgodovine v muzeju »Naši kraji v prazgodovini in v času antike«, je arheologinja Snježana Karinja, v sodelovanju z učiteljico zgodovine Bojano Morato, učencem 7. razreda osnovne šole Sečovlje predstavila stalno razstavo pomorske arheologije Med morjem in kopnim.

 

KAJ NAM PRIPOVEDUJE NEKDANJI PIRANSKI MOST

V Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran se je v torek, 6. 2. 2018 odvijalo predavanje strokovnjaka za zgodovino gradnje mostov g. Gorazda Humarja, in sicer o nekdanjem dvižnem mostu na starem piranskem mandraču. Predavanje je bilo organizirano v sklopu Akademije tradicionalnih veščin in obrti evropskega projekta Mala barka 2 (Čezmejno sodelovanje Slovenija-Hrvaška).


 PREDSTAVITEV KNJIGE BOGDANE MARINAC "ČEZ MORJE NA NEPOZNANI DALJNI VZHOD"

Predstavitev knjige Bogdane Marinac se je odvijala 26. 1. 2018 v Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran. Ob predstavitvi so monografijo predstavili avtorica Bogdana Marinac, oblikovalka knjige Vesna Vidmar, predstojnica Oddelka za azijske in afriške študije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Nataša Vampelj Suhadolnik ter direktor muzeja Franco Juri. Gre za monografijo, ki hkrati zapolnjuje tudi vlogo popolnega kataloga istoimenske razstave, ki bo na ogled v Piranu do 1. 3. 2018.

 


PREDSTAVITEV KNJIGE DR. NADJE TERČON »GORELO JE MORJE« V KOBARIDU

V petek 26. 1. 2018 je v Kobariškem muzeju potekala predstavitev knjige dr. Nadje Terčon »Gorelo je morje«. Knjigo so predstavili zgodovinarka dr. Nadja Terčon, admiral Renato Petrič in direktor Pomorskega muzeja Franco Juri.
VOJAŠKI ATAŠE NA OBISKU V MUZEJU

Vojaški ataše pri veleposlaništvu LR Kitajske, starejši polkovnik Yang Guang, je obiskal Pomorski muzej in si ogledal razstavo "Čez morje na nepoznani daljni vzhod". Polkovnika so spremljali tudi predstavniki različnih slovenskih veteranskih organizacij (društvo veteranov slovenske vojske in policije (društvo Sever), društvo TIGR, predstavnik Občine Nova Gorica ter Gorazd Humar. Skupino sta sprejela avtorica razstave avtorica Bogdana Marinac in direktor muzeja Franco Juri.