Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran     

 


Prve zbirke Pomorskega muzeja so bile postavljene v Mestnem muzeju Piran, ustanovljenem leta 1954. Takoj po ustanovitvi so strokovni delavci muzeja pod vodstvom zgodovinarja in prvega ravnatelja dr. Miroslava Pahorja začeli s proučevanjem zgodovine slovenskega pomorstva in pomorske preteklosti obalnega območja. Mestni muzej Piran je bil leta 1967 preimenovan v Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran. Ime nosi po slovenskem poročniku bojne ladje Jugoslovanske kraljeve mornarice, ki je 17. aprila 1941, po kapitulaciji Jugoslavije, skupaj s tovarišem iz šolskih časov, srbskim poročnikom bojne ladje Milanom Spasićem, razstrelil in potopil rušilec "Zagreb", da le-ta ne bi prišel v roke okupatorske italijanske vojne mornarice. Mašera in Spasić, ki sta sledila usodi ladje in se z njo potopila, sta bila razglašena za narodna heroja Jugoslavije.

 

Muzej ima svoje prostore v palači Gabrielli, stavbi, zgrajeni v drugi polovici 19. stoletja v neoklasicističnem slogu, značilnem za piranska arhitekturo tistega obdobja. Palača je bila rezidenca Pierfeliceja Gabriellija, uglednega Pirančana, ki je bil leta 1848 izvoljen za podestata (župana)  Pirana. V tej palači se je kasneje rodil tudi drugi ugleden Pirančan, Gabriellijev potomec, zgodovinar, pisatelj in diplomat Diego De Castro.


Muzej zbira, proučuje in predstavlja pomorsko preteklost slovenskega obalnega področja, slovensko pomorsko preteklost in na pomorstvo vezane gospodarske panoge.Kontakt

Pomorski muzej – Museo del mare "Sergej Mašera" Piran – Pirano

Cankarjevo nabrežje 3
p.p. 103
SI – 6330 PIRAN
Slovenija

Davčna št.: 19410735
Matična št.: 5052238

 


Direktor: Franco Juri


tel.: +386 (0)5 671 00 40
fax.: +386 (0)5 671 00 50
elektronski naslov: muzej@pommuz-pi.si
elektronski naslov za naročanje ogleda in vodstva: booking.pommuz@pommuz-pi.si

 Kustodiati

Urnik in cenik 

Katalog informacij javnega značaja 

 

Povezave